30 December 2012

Σκέψεις για το Τέλος του (ανασφαλoύς) Κόσμου μας

Η χρονιά τελειώνει.
Μια δύσκολη χρονιά, μια πολύ δύσκολη χρονιά.
Για για τους πιο πολλούς από εμάς με καθημερινή αγωνία για το άυριο,
για κάποιους τυχερούς μόνο με δυσάρεστες εικόνες από άστεγους στη Σταδίου,
αλλά και για αρκετούς δυστυχώς συνανθρώπους μας να είναι οι πρωταγωνιστές στις δυσάρεστες αυτές εικόνες (1).

Και οι περισσότεροι από εμάς όταν έρχεται το θέμα τί θα κάνουμε στον τομέα της εργασίας, έχουμε να πάρουμε 2 αποφάσεις:
1η απόφαση: ΜΕΝΩ Ή ΦΕΥΓΩ;
2η απόφαση: ΑΝ ΜΕΙΝΩ ΤΙ ΚΑΝΩ;

Η γνώση είναι δύναμη και σε αυτήν πρέπει να κατατρέχουμε όταν η καρδιά μας, τα θέλω μας και η διαίσθησή μας δεν είναι ξεκάθαρα.
Να τί λέει η Θεωρία Διεθνοποίησης εταιριών στο Διεθνές Μάρκετινγκ:
Άρα σου λέει στη 1η απόφαση έχεις να αναλύσεις Εσωτερικό και Εξωτερικό Περιβάλλον.

Ανάλογα λοιπόν τί θα απαντήσει (σταθμίσει) ο καθένας χωριστά στα παρακάτω θα δεί εαν θα κάτσει Ελλάδα ή θα φύγει:
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
• ΨΥΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ – Η αίσθηση αβεβαιότητας και η αντιλαμβανόμενη δυσκολία προσαρμογής και ζωής στην κάθε χώρα όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας χωριστά.
• ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ – Η αντιλαμβανόμενες διαφορές ανάμεσα στην κουλτούρα του καθενός μας και στην κουλτούρα της χώρας στόχου
• ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Ο καθένας είναι διαφορετικός και θα απαντήσει διαφορετικά (ελπίζω)!

Μετά για να δείς τί θα κάνεις (2η απόφαση) εαν μείνεις Ελλάδα (αλλά τα ίδια και στο εξωτερικό) έχεις 3 επιλογές:
1. Δημόσιος Τομέας
2. Ιδιωτικός Τομέας
3. Επιχειρειν
Να και ένα άλλο μυστικό όμως του Στρατηγικού Μάρκετινγκ:
Το Εξωτερικό Περιβάλλον ΔΕΝ ΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙΣ(2) ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΣΑΙ, ενώ
Το Εσωτερικό Περιβάλλον το ΑΛΛΑΖΕΙΣ
 Αρα κοίτα τα Δυνατά σου και τα Αδύνατα για να δεις τί θα κάνεις.Δεν ταιριάζουν όλοι για όλα:
  1. Εαν θεωρούσες πάντα το Δημόσιο ως την ιδανική δουλειά για σένα θα βρεις τον τρόπο/παραθυράκι/ρουσφετάκι/μπαντζανάκη να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.
  2. Εαν πάλι θες να είσαι Ιδιωτικός Υπάλληλος έχε στο νού σου πως πρέπει μόνος σου πλέον να βγεις να κυνηγήσεις την τροφή σου μιας και το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές οικογενειακού κυρίως χαρακτήρα, που πασχίζουν για την επιβίωση και ουσιαστικά δεν γνωρίζουν τί όφελος θα πάρουν από εσένα. ΠΡΕΠΕΙ εσυ να τους το δείξεις, δεν φταίν αυτοί. Φάντάσου όμως πως εαν σε εμπιστευτούν θα γίνεις στην ουσία επιχειρηματίας χωρίς να έχεις το επιχειρηματικό ρίσκο (κόστη, άγχη κλπ που μάλλον δεν σου ταιριάζουν για να εχεις επιλέξει αυτό τον δρόμο)!
  3. Εαν τέλος και μόνο εαν είσαι άτομο που σου αρέσει η δημιουργία, το ρίσκο, η ανεξαρτησία, η αδρεναλίνη τότε το σήμερα και ειδικότερα η Ελλάδα του σήμερα είναι ΤΟ ιδανικό μέρος και χρόνος να Επιχειρήσεις. Γιατί; Γιατί εαν τα καταφέρεις εδώ θα τα καταφέρεις παντού που λεει και ο Φρανκ. Εδώ γίνεται το πείραμα, εδώ είναι το real big Ben. Απλά και πάλι με προσοχή: δεν ταιριάζει σε όλους αυτή η επιλογή (μην γίνει η νέα φούσκα μετα τις επιδοτήσεις και το χρηματιστήριο - δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αυτοκτονίες!!!) // Επίσης προσπάθησε οι αγορές στόχοι σου να είναι διεθνείς και ελκυστικοί (δες τη θεωρία του Market Targeting για αυτό - με λίγα λόγια εαν ειναι να στοχεύσεις στους Ελληνες μην θες να βγαλεις κέρδος, μόνο κοινωνική επιχειρηματικότητα αν θες να λέγεσαι συνάνθρωπος (πρεπει να γραψω χωριστό ποστ με τις στρατηγικές επιλογές με βάση την αγορά στόχο, μια άλλη φορά).
 Τελικά, τί να μας μείνει από το 12 ?
  • “Ήρθε το Τέλος του Κόσμου;  ΕΥΤΥΧΩΣ ΝΑΙ (2) ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΈΝΑ ΝΈΟ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ.
  • Γιατί +1; ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1 ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ!  ΤΟ +1 ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΑΖΙ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Με βάση τις παραπάνω  σκέψεις που αποτέλεσαν και την παρουσίασή μου στην εκδήλωση της CVexperts στα πλαίσια του Money Show πριν λίγες ημέρες, εφτιαξα ενα μικρό βίντεο για το Tέλος του Mόνος και την αρχή του Mαζί που νομίζω έχει ήδη έρθει στην Ελλάδα με τις πολλές και ουσιαστικές παρεμβάσεις αλληλεγγύης ομάδων & συμπολιτών μας (δες τη λίστα στο τέλος της παρουσίασης).

Με αυτή την ελπιδοφόρα σκέψη ας αφήσουμε το 2012 και ας καλοσορίζουμε τη νέα χρονιά ως μια νέα αρχή προς το Ουσιαστικό για όλους μας. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 Σημειώσεις:
(1) Οι νεοάστεγοι δεν ήταν μέχρι πρόπερσι στο δρόμο, είναι μορφωμένοι 1 στους 2, και δεν τους λείπει κυρίως φαγητό αλλά στέγη και μπάνιο (Ερευνα Κλίμακας, 2012). Τώρα είναι που πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και να κάνουμε ορθή διαχείρηση των γνώσεών μας. Εγινε η έρευνα και ειπαν οι άνθρωποι στέγη. Αρα αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε. Οχι απο το κράτος, ποτέ δεν περιμέναμε από αυτό, αλλά από εμας σαν άτομα, σαν συνανθρώπους να ψάξουμε να βρούμε λύση με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών (υπάρχουν κλειστά ξενοδοχεία στην Αθήνα, δυστυχώς αρκετά), και ομάδεςπου ήδη δρουν για την Αθήνα.

(2) Μόνο εαν εισαι παγκόσμια Επιχείρηση, Ιδέα ή Κίνημα μπορείς να αλλάξεις το εξωτερικό Περιβάλλον. Άρα και πάλι μην επαναπαύεσαι!

(3) Πάντα δεν λέγαμε οτι φταίει το Σύστημα, οτι όλα είναι σάπια, οτι ολα είναι πουλημένα; Ε τώρα όλα καταρρέουν, τί δεν σου αρέσει, τί φοβάσαι; Εαν πάλι πιστεύεις πως καταρρέουν μόνο για εμας και όχι για τους λίγους βολεμένους, τότε πίστεψε στους Νόμους της Φύσης που είναι ανίκητοι! Θυμίσου πως η δύναμη της μάζας είναι τόσο μεγάλη που θα γίνει οδοστρωτήρας πάνω στο λίγο, το βολεμενο, το σάπιο (εκτος και αν φροντίσουμε εμεις να το κρατήσουμε από φόβο!). Με λίγα λόγια, 
Καλή Νεα Αρχή χωρίς Φόβο αλλά με Πάθος!1 comment:

  1. Δε θα σταθώ σε κάποιους εξειδικευμένους όρους οι οποίοι μου είναι άγνωστοι, και αν μη τί άλλο με μπερδεύουν,αλλά επί της ουσίας θα συμφωνήσω μαζί σου.Το κειμενό σου διαπνέεται από ρεαλισμό (ή ρομαντική ουτοπία σε όρους προ κρίσης χρόνων).Ανήκω κι εγώ,αναπόφευκτα,στην κατηγορία αυτή που διχάστηκε μεταξύ φευγιού ή παραμονής.Επέλεξα το δεύτερο με την πεποίθηση,ακόμα και τώρα,ότι έχω πράξει σωστά.Δεν απομένει τίποτε άλλο από την αλληλεγγύη (+1 κατά τα γραφομενά σου) και το πνεύμα δημιουργίας μέσα από σκληρή δουλειά.Φωνές σαν τη δική σου δυστυχώς χάνονται μέσα στην μπλογκασυδοσία,αλλά η ιστορία θα σε δικαιώσει.Νομοτελειακά.Είμαι Φυσικός και μπορώ να έχω άποψη τόσο για τη μάζα,όσο και για την ενέργεια...
    Γιάννης Βόλλαρης (jvolare21@yahoo.com)

    ReplyDelete