25 October 2010

Έτσι γεννήθηκε το become Olympian!

Είμαστε μια ομάδα τρελών που αγαπάμε τον τουρισμό και πιστεύουμε ως όλα μπορούν να γίνουν άμα το θέλουμε και πιστεύουμε στον κοινό στόχο.

Ο στόχος αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρος. Εγώ ήθελα με κάποιο τρόπο να δω εάν τα πράγματα στην Ολυμπία έχουν αλλάξει από τα μέσα του 2000 που είχα κάνει πρωτογενή έρευνα μάρκετινγκ σε τουρίστες και επαγγελματίες τουρισμού, στα πλαίσια της διδακτορικής μου διατριβής.

Το ερευνητικό ερώτημα ήταν το εξής εύκολο:
"Γνωρίζουν οι επαγγελματίες τους τουρίστες του προορισμού,
τις αντιλήψεις τους και τελικά την τουριστική εμπειρία τους στην Ολυμπία;"

Τότε τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον σοκαριστικά.
Εν συντομία,
οι επαγγελματίες πίστευαν ως οι τουρίστες του προορισμού ήταν κυρίως: Γάλλοι, άντρες, αμόρφωτοι, γέροι και φτωχοί
ενώ
οι πραγματικοί τουρίστες της Ολυμπίας τότε ήταν κυρίως:
Βρετανοί, γυναίκες, μεταπτυχιακοί, νέοι και πλούσιοι.

Αν έχετε όρεξη δείτε την παρουσίαση μερικών αποτελεσμάτων που έκανα στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μάρκετινγκ (EMAC, 2009) στη Nantes (Γαλλία).


Το να πείσω τον Θεμη και τα άλλα παιδιά της αγαπημένης μου JADEhellas (γεια σου Τζοάννα, Κωνσταντίνε εκ Σουηδίας, Κωνσταντίνε εκ Ναυπλίου, Μαράκι, Μαρίνα, και τα άλλα παιδία), ήταν το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο...Τα ατομάκια αυτά ψοφούν να προσφέρουν, να δημιουργούν και να είναι μια ομάδα-η καλύτερη παρέα.
Κατεβήκαμε κάτω λοιπόν και όλο το Καλοκαίρι του 2009 κάναμε την επιτόπια έρευνα.
Το περίγραμμα της έρευνας είναι εδώ:


Η έρευνα τελείωσε, τα στοιχεία αναλύθηκαν και κανονικά θα έπρεπε να μπουν στο συρτάρι (και στα ακαδημαϊκά papers για journals και διεθνή conferences που πάω).
Όμως δεν έγινε έτσι! Καθόλου έτσι.
Νιώθαμε ως έπρεπε να ενημερωθεί η τοπική κοινότητα και κυρίως οι επαγγελματίες τουρισμού στην Ολυμπία πως κάτι γίνεται λάθος...πώς γίνεται να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες και να έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις εάν άλλον τουρίστα θεωρούν ως έχουν και άλλον έχουν στην πραγματικότητα;!

Έτσι αποφασίσαμε να τους παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα και μάλιστα να το πάμε πολύ παραπέρα και να τους κάνουμε συγκεκριμένες στρατηγικές προτάσεις, τόσο σε επίπεδο προορισμού όσο και μεμονωμένων επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2009 στο Δημαρχείο της Ολυμπίας και παρόντες ήταν οι επαγγελματίες τουρισμού στην Ολυμπία αλλά και ο νομάρχης Ηλείας και βουλευτές.
Κινηθήκαμε στο να τους τονίσουμε την ανάγκη να κάνουν κάτι που είναι ανέξοδο, δεν χρειάζεται το κράτος (κόλλημα όλων μας στην παρέα είναι το σπάσιμο της κρατικοδίαιτης επιχείρησης), είναι δύσκολό αλλά είναι και το μοναδικό αποτελεσματικό: να αλλάξουν νοοτροπία.

Έτσι ο Θέμης στην ομιλία του, τους είπε:
"Η Αρχαία Ολυμπία είναι από τους πλέον γνωστούς προορισμούς στην Ελλάδα και από τα πιο ισχυρά brandnames στον αθλητισμό παγκοσμίως. Αθλητικές ομάδες, επιχειρήσεις που παράγουν από ηλεκτρονικά είδη έως φουσκωτά σκάφη, καθώς και ενώσεις και σύλλογοι από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν το όνομα της Ολυμπίας (όπως λεγόταν παλιότερα «Ολύμπια») για εμπορική χρήση από όλους, εκτός από τους κατοίκους της περιοχής.
Όμως πρέπει να αλλάξει αυτό! "


Δείτε μέρος της παρουσίασης εδώ:


Η Ένωση Ξενοδόχων Ολυμπίας -προφανώς έτοιμη από καιρό για αλλαγή και δράση- αμέσως μας πλησίασε και μας ανέθεσε να προτείνουμε συγκεκριμένες προτάσεις στρατηγικής προώθησης της περιοχής για να προχωρήσουν σε υλοποίηση άμεσα, μες το 2010.
Τους κάναμε το πλάνο Μάρκετινγκ, το πλάνο Προώθησης και ψάχναμε έντονα να κάνουμε μια δράση που να έχει το μεγαλύτερο impact με το χαμηλότερο κόστος(στόχος η αναγνωρισιμότητα της Ολυμπίας ως προορισμός που διανυκτερεύεις και όχι μόνο ως αξιοθέατο της μισής μέρας επίσκεψης) .
ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ!

Δείτε τι έγραφα εδώ στο blog τον Απρίλη:

Ακούς από παντού...
ΤΙ';;;; ΜΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ;
Ναι σου λέω να κάνεις διαφήμιση.
Και για να σου ανεβάσω το δείκτη δυσκολίας σου λέω να κάνεις διαφήμιση με παγκόσμια απήχηση!
Πριν με πεις τρελή (που δεν θα ήσουν και λάθος στην τελική), σου λέω άλλη μια λέξη...
GUERILLA MARKETING!
Πάρτε και έναν ορισμό:
The concept of guerrilla marketing was invented as an unconventional system of promotions that relies on time, energy and imagination rather than a big marketing budget. Typically, guerrilla marketing campaigns are unexpected and unconventional; potentially interactive;[1] and consumers are targeted in unexpected places.
The objective of guerrilla marketing is to create a unique, engaging and thought-provoking concept to generate buzz, and consequently turn viral. The term was coined and defined by Jay Conrad Levinson in his book Guerrilla Marketing. The term has since entered the popular vocabulary and marketing textbooks
Αυτό είναι και η επίσημη ιστοσελίδα του κυριούλη που το σκέφτηκε του Jay Conrad Levinson.
http://www.gmarketing.com

Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι πριν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), όπου βασικός χορηγός των αγώνων ήταν η Coca-Cola, έξω από τα στάδια, άνθρωποι της Pepsi μοίραζαν δωρεάν μπλούζες, καπέλα κ.λπ. με το λογότυπο της Pepsi.

Συνήθως όμως ο Ανταρτοπόλεμος (guerilla warfare) γίνεται συνήθως από μικρές εταιρείες ή φορείς με ελάχιστους οικονομικούς πόρους για διαφήμιση, και συνίσταται σε χτυπήματα “εδώ κι εκεί” σε ανύποπτο χρόνο.
ΑΥΤΟ ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ...STAY TUNEDΈτσι γεννήθηκε το become Olympian!

Ποια είναι η ιδέα: οι Ολυμπιαίοι ξενοδόχοι παραχωρούν καθημερινά ένα δωμάτιο για δωρεάν διαμονή σε όποιον δηλώσει συμμετοχή στη σελίδα της καμπάνιας και καλούν τους επισκέπτες να γίνουν Ολύμπιοι (become Olympian).

Έτσι από τον Ιανουάριο ξεκίνησε ο σχεδιασμός του διαγωνισμού που θα αφορούσε την προώθηση της Ολυμπίας όχι μόνο για το 2010 αλλά για όσο κρατήσει η κρίση (!), κάτι που για πρώτη φορά θα επιχειρούσαν οι κάτοικοι της. Τον Απρίλιο του 2010, η καμπάνια έλαβε σάρκα και οστά και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην καθημερινή κλήρωση στο www.becomeolympian.com

Μέσω Social media λοιπόν και διαδικτυακά, βασίστηκε του η προώθηση του «πως θα γίνεις Ολύμπιος» και συνδέθηκε όχι μόνο η πόλη της Ολυμπίας, αλλά η ευρύτερη περιοχή, μέσα από ολιστική προσέγγιση για την τουριστική εμπειρία, που ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας μάρκετινγκ. Στο διαδικτυακό κομμάτι η εφαρμογή της καμπάνιας βασίστηκε σε εφαρμογές και λογισμικό της πιο σύγχρονης τεχνολογίας.
Οπότε, μέσω λίγων «κλικ», δυνητικοί επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο κερδίζουν μία μέρα διαμονής στα ξενοδοχεία της Ολυμπίας δωρεάν και προσφορές φιλοξενίας για παραπάνω ημέρες.

Είναι πρώτη φορά που πραγματοποιεί κάτι σε παγκόσμιο επίπεδο ελληνικός προορισμός και με αντίστοιχο όφελος. Σκοπός του βήματος αυτού είναι να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για μια συνολικότερη στρατηγική μάρκετινγκ και συνέργειας για τον ιστορικό προορισμό της Ολυμπίας.

Πρώτα αποτελέσματα παγκοσμίου διαγωνισμού.

Η ανάλυση που ακολουθεί είναι για το χρονικό διάστημα 6 μηνών από 15 Απριλίου 2010 - 15 Οκτωβρίου 2010.
• Επισκέπτες από 71
• Μέσος όρος παραμονής στη σελίδα: 2,5 λεπτά
• 90 νικητές έως σήμερα
• Πάνω από 5000 fans στο Facebook group
• Ο διαγωνισμός έλαβε την υποστήριξη του ΕΟΤ για την προώθηση του
• To Becomeolympian.com μπήκε στην πρώτη σελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, το www . visitgreece . gr , με το περιεχόμενο που εμείς συντάξαμε.
• Και το σημαντικότερο, έχει αρχίσει και δημιουργήθηκε ένα νέο προφίλ και αντίληψη για την Ολυμπία ως προορισμός που αναδεικνύει την Ιστορία με νέα μέσα και τεχνολογίες!!!

Αν έχεις όρεξη δες την παρουσίαση του Θέμη για τους 2 πρώτους μήνες:


Υποστήριξη ΕΟΤ
Ο ΕΟΤ δέχτηκε να υποστηρίξει την προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων, για την προώθηση της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής. Πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΤ παρέχει βοήθεια στους εξής τομείς:

• Ανάρτηση “banner” στην αρχική σελίδα του www.visitgreece.gr
• Άδεια για να τοποθετηθεί το σήμα του ΕΟΤ στη σελίδα του διαγωνισμού (www.BecomeOlympian.com), με σύνδεσμο που να οδηγεί στην αρχική σελίδα του ΕΟΤ στα αγγλικά.
• Υποστήριξη σε όποιο επίπεδο επικοινωνίας και προώθησης δύναται να παρέχει ο ΕΟΤ προς την Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηλείας.

Ιστοσελίδα www.visitgreece.gr
Στην ιστοσελίδα “www.visitgreece.gr” η Αρχαία Ολυμπία παρουσιαζόταν ως ένας προορισμός όπου ο επισκέπτης μπορούσε να επισκεφτεί το μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τουρίστες να αφιερώνουν μικρό χρονικό διάστημα στην περιοχή καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα ο επισκέπτης μπορούσε να επισπευτεί όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό δικαιολογεί τα χαμηλά ποσοστά διανυκτέρευσης

Μέσω στοχευμένων ενεργειών αυτό κατάφερε να αλλάξει. Η Αρχαία Ολυμπία παρουσιάζεται πλέον ως ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς που πρέπει να επισπευτεί κάποιος στην Ελλάδα. Επίσης πατώντας στο εισαγωγικό κείμενο, οδηγείται σε μια ξεχωριστή σελίδα που έχει βασικές πληροφορίες για τον προορισμό, αλλά κυρίως, τα τριάντα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα και δράσεις για να κάνει κάποιος κατά την παραμονή του στην Ολυμπία.
Αυτό δίνει εξαιρετική δυναμική στην περιοχή καθώς η ιστοσελίδα www.visitgreece.gr έχει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ενημέρωση Γραφείων Τύπου ΕΟΤ παγκοσμίως.
Η ενημέρωση των Γραφείων τύπου του ΕΟΤ θεωρήθηκε αναγκαία ώστε να υπάρξει από μεριά τους ανάλογη ενημέρωση όσων σκοπεύουν να επισκεφτούν την Ελλάδα.
Τα γραφεία τύπου του ΕΟΤ ενημερώθηκαν για:
1. την υποστήριξη του προέδρου του ΕΟΤ για τον διαγωνισμό αλλά και για την συνολικότερη προσπάθεια που κάνει η Ένωση Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.
2. Τις ενέργειες που κάνει η Ένωση Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων για την ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
3. Την ενημέρωση τους για τα Top 10 Experiences που μπορεί να έχει ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Facebook
Το Become Olympian διαθέτει λογαριασμό και μέσα στις πρώτες 7 εβδομάδες έφτασε στα 1000 μέλη και τώρα έχει ξεπεράσει τα 5000 μέλη. Μέσω του facebook τα μέλη ενημερώνονται για τον διαγωνισμό του www.BecomeOlympian.com, για τα top 10 experiences, έχουν πρόσβαση σε φωτογραφικό υλικό καθώς και σε βίντεο σχετικά με την Αρχαία Ολυμπία αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Δημοσιότητα
Από το ξεκίνημα είχαμε επιλεγμένες κινήσεις δημοσιότητας:

• οπισθόφυλλο της 4ης Αυγούστου 2010 της έγκυρης εφημερίδας Καθημερινής
• στο κλαδικό περιοδικό xenia news και
• στον τοπικό τύπο

Παράλληλα έχουν ενημερωθεί σχετικά:
• Ο Υπουργός Τουρισμού
• Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ
• Άνθρωποι που αγαπούν και δουλεύουν στον Τουρισμό στην Ελλάδα (φίλοι του OpenTourism.gr)

Εδώ τελειώνει η ιστορία; Ούτε καν!

Αυτά έχουν γίνει μέχρι τώρα και νιώθουμε πως είναι μόλις η αρχή!
• Η δυναμική του μέρους είναι τεράστια,
• η προοπτική του διαγωνισμού παγκόσμια
• Το κέφι και η όρεξη ανεξάντλητη
• Και κυρίως το όραμα δυναμώνει γιατί απλά… γινόμαστε περισσότεροι!!!

Ο Στόχος για το 2011;

Να φύγει το becomeolympian από τα σύνορα της Ελλάδας και να γίνει παγκόσμιο!

Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, όταν έχεις 5 Φιλανδούς που εμπνεόμενοι από το διαγωνισμό διασχίζουν επί 2 μήνες με ποδήλατα την Ευρώπη για να έρθουν στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και να μιλήσουν για την εμπειρία τους και για το πώς τους ενέπνευσε το becomeolympian!
Δέστε το βίντεο! Είναι απίστευτο!!!


Άρα για το 2011 θέλουμε να γίνετε όλοι Ολυμπιαίοι!!!
ΓΙΝΕΤΕ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ!
Η ιστορία συνεχίζεται…

No comments:

Post a Comment